Av.tr alan adlarının ''Güvenirliği''
top of page

Av.tr alan adlarının ''Güvenirliği''

Yazımız av.tr alan adlarının kullanımı, ODTÜ ve TBBbaşvuru ve onay süreci ile birlikte av.tr alan adlarının güvenirliklerinin ve avantajlarının incelenmesi hakkındadır.


1-) ALAN ADI NEDİR?


İnternette bulunan ve aslında sayısal bir adres karşılığı olan web veya mail sunucusu gibi bir servis bilgisayarına ulaşmak için kullanılan isimlerdir. Teknik olarak bilgisayarların birbiri ile iletişim kurmaları için sayısal adreslere ihtiyaçları vardır, ancak IP protokolü sayesinde bu sayısal adresler (örneğin : 144.122.1.101) akılda kalır ve insanlar tarafından bilinir isimlerle ulaşılabilecek şekle dönüşmüştür. İşte bu adreslere ALAN ADI denmektedir. Sanal Dünyada (internette) yerini almak isteyen herkesin bu türden bir adresi olması gerekmektedir. Alan adları .COM, .NET ve .ORG ve benzerleri gibi uzantılarla biterler.


1-) AV.TR NEDİR?


Av.tr açılımı avukat.türkiye olan bir alt alan adı olup Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Barolar Birliğinin işbirliği içinde yürüttüğü proje çerçevesinde Türkiye’deki avukatların hizmetine sunulmuştur. Av.tr sanal ortamda avukatların kimlikleri ile sahip olabileceği (www.avukat isimsoyadı.av.tr) bir sanal adrestir. Bu alt alan adı ile tesis edilecek sanal adres nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport gibi avukatların sanal kimliği yerine geçmektedir.


3-) AV.TR BAŞVURU ve ALINMA SÜRECİ


Türkiye Cumhuriyetinde alt alan adlarının yönetimi Ulaştırma Bakanlığı, DNS (Türkiye Alan Adı Tahsis) Grubu adına Orta Doğu Teknik Üniversitesince yapmaktadır. ODTÜ Alan Adı Yönetimi 2003 yılının ikinci yarısından itibaren Türkiye’deki tüm alan adlarının bundan böyle online başvuru ile tahsis edilmesi sistemine geçmiştir. Ancak aşağıda da değinilecek alt alan adlarının bir kısmının tahsisi için belge ve meslek kimliği ibrazı ile ispatı gerekmektedir.


Avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olması av.tr alt alan adı tahsisinde titiz davranmayı ve başvuran kişinin avukat olduğunu ispat eden bir takım belgelerin avukatın kimliğini ispat edecek şekilde ibrazını gerektirmektedir.


Bu nedenle av.tr alt alan adı almak isteyen avukatlar iki aşamalı bir başvuru süreci yaparlar. Öncelikle ODTÜ alan adı yönetimine ait www.nic.tr adresine müracaat ederek almak istedikleri av.tr alt alan adını online rezerv ettirmeleri daha sonra da Türkiye Barolar Birliğinin web sitesinden (www.barobirlik.org.tr) online bir başvuru yaparak başvuru sırasında dolduracakları formun ardından sayfada çıkacak taahhütnameyi onaylayarak başvurularını tamamlarlar.


Bu şekilde öncelikle ODTU nezdindeki nic.tr üzerinden alt alan kaydı oluşturulmakta ve akabinde TBB onayı için başvuru formu, avukatlık kimliği ve gerekli diğer belgeler TBB’ye ulaştırılmaktadır. TBB onayından sonra av.tr alan adı başvuru sahibinin avukat olduğu anlaşılır ve bu durum nic.tr’ye bildirilir. Av.tr alt alan adları TBB onayının ODTÜ – nic.tr’ye ulaşmasından sonra başvurucu sahibinin kullanımına açılmaktadır.


4-) AV.TR’NİN GÜVENİRLİĞİ ve AVANTAJLARI


Av.tr alt alan adı kullanıma açıldıktan sonra alan adı sahibi avukat tarafından Türkiye Barolar Birliği ‘’Reklam Yasağı Yönetmeliği’’ doğrultusunda tasarlanır ve hizmete açılır. Görüldüğü gibi av.tr alt alan adlarının alınması sürecinde ODTÜ – nic.tr ve TBB tarafından başvuru sahibine ait kimlik, meslek ve diğer bilgilerin kontrolü sağlanmaktadır.


Bu nedenle ile internet gezginleri, araştırmacılar ve hukuki bilgi ve hizmetleri inceleyenler için av.tr uzantılı web sitelerinin avantajları şöyle sıralanabilir;


1-) Av.tr uzantılı web sitelerinin daha gerçekçi ve güvenilir olduğunu söylemek doğru olacaktır.


2-) Av.tr uzantılı web sitelerinin, sahip ve düzenleyicilerinin avukat olduğu yada bir avukat yönetiminde düzenlendikleri hususunda hiçbir şüphe yoktur.


3-) İçerikler içerisinde yer alan hizmet ve bilgiler avukatlık ruhsatı sahibi avukatlar hukukçular tarafından düzenlenmiş yada kontrol edilmiştir.


4-) TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği’ne ayıkırılıklar olması durumunda Barolar ve Türkiye Barolar Birliği tarafından denetlenmektedir.


5-) AV.TR UZANTILI E-POSTA ADRESLERİ


AV.TR uzantılı e-posta adresleri de yukarıdaki şekilde ODTU-NİC.TR ve TBB onayından sonra alınabilinmektedir. Bu nedenle av.tr için yazılanlar av.tr uzantılı e-posta hesapları içinde söylenmelidir.



Kaynakça, detaylı bilgi ve av.tr başvurusu için www.barobirlik.org.tr adresine başvurabilirsiniz.

5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Adli Yardım

Adli Yardım Hukukumuzda Hukuk Muhakameleri Kanunu'n 334,335,336,337,338,339 ve 340. maddelerinde düzenlenmiştir.

bottom of page